Program 2022

Torsdag 16 juni kl. 19.00 Beowulfkvädet

Föreläsning av Professor emeritus i arkeologi Bo Gräslund, Uppsala om berättelsen som härstammar från 500-talet om ädlingen Beowulf, som bekämpar monster, drar på blodiga härjningståg och lever furstligt i palats.

Diktverket Beowulf tillhör världslitteraturen. Det har bevarats på fornengelska på ett manuskript från omkring år 1000 och anses allmänt ha komponerats skriftligt av en kristen fornengelsk diktare som en i huvudsak fiktiv berättelse. När Bo Gräslund nu gjort en bearbetning av verket har frågan om bakgrunden till detta unika epos för första gången utsätts för en ingående kritisk granskning. Beowulfkvädet har av allt att döma överförts som ett enhetligt muntligt diktverk från Gotland till East Anglia omkring år 600 för att sedan under viss kristen bearbetning traderas i fornengelska dialektområden och till slut förevigas på manuskript på västsaxisk dialekt i södra England.

Kom och lyssna på en spännande berättelse av en hörvärd berättare.

Bo Gräslund är professor emeritus i arkeologi vid Uppsala universitet.

Ett arrangemang i samarbete med Lagunda Hembygdsförening.
Inträde 50 kr, enklast att betala via Swish 123 081 69 67 eller bankgiro 357-2575.

Sommarens filmer på Bion

För att se film på Gamla Bion behöver du vara medlem i Föreningen Gamla Bion. Det kostar 150 kr/år. Då får du se alla årets filmer
Betalning via Swish 123 081 69 67 eller bankgiro 357-2575 eller jämna pengar vid dörren vid ditt första besök.
I pausen finns fika till försäljning. Godiskiosken är öppen under kvällen.

Tisdag den 5 juli kl.20.00 Utvandrarna

Filmen bygger på Vilhelm Mobergs fantastiska romaner om tiden på 1800-talet när många svenskar gjorde resan över till Amerika i hopp om att få ett bättre liv utan risk för missväxt. Regissör: Erik Poppe och vi ser bland andra Gustav Skarsgård, Lisa Carlehed och Tove Lo. (148 minuter)

Tisdag den 12 juli kl.20.00 The Father

Anthony Hopkins fick en Oscar denna huvudroll i film om hur man behöver acceptera sitt åldrande. Olivia Coleman fick en Oscar för sin roll som dotter. Florian Zeller har regisserat en vacker film.(97 minuter)

Söndag den 17 juli kl.19.00 Väsen Duo

BIljett kan förhandsbokas via e-post till:eva.eldh@gamlabion.se.

Biljettpris 200 kr
Betalning via Swish 123 081 69 67 eller bankgiro 357-2575 eller jämna pengar vid dörren.
Försäljning av kaffe m.m.

Väsen Duo på cykelturné

Väsen Duo, Mikael Marin och Olov Johansson har under 37 års intensivt samspel och turnerande renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro till den grad att de i dag är unika i sitt slag. Med sitt lekfulla och fulländade samspel verkar de trotsa fysikens lagar i något som förefaller vara en telepatisk kommunikation.

Musiken är intensiv, dynamisk och fylld av humor. Med hjälp av stundens inspiration skapar de ett helt eget musikaliskt språk som i sitt tilltal är lika modernt som ålderdomligt. Med grunden fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition har de alltid blicken nyfiket fäst vid nya musikaliska mål.

Nu ger de sig ut på äventyr bland gamla fina spelmän, historier och tradlåtar. Med sitt nya sound och ett antal nya kompositioner bryter de samtidigt ny väg. Till sin hjälp har de silverbasharpa, oktavharpa, treradig nyckelharpa, violoncello da spalla samt en blå elektrisk bratch.

Olov & Micke har spelat ihop sedan 1983 då de träffades på Oktoberstämman i Uppsala och upptäckte att de hade en stor gemensam repertoar och ett liknande spelsätt. Det kom sig av att Micke att åkt till Ivar Tallroth i Uppsala och lärt sig låtar och Olov hade åkt till Curt Tallroth i Harbo. De hade fått ta del av den rika Bohlin/Tallroth traditionen av de två bröderna. Olov & Micke började spela intensivt ihop och gav ut sin första utgåva ”Det rister i Örat” 1985. De har spelat otroligt mycket tillsammans genom åren i Väsen. Deras senaste album Väsen Duo kom ut sommaren 2021.

Tisdag den 19 juli kl.20.00 Pinocchio

Träsnidaren Gepetto tillverkar en docka som med magisk hjälp får liv och upplever spännande äventyr. Pinocchio drömmer om att bli en pojke på riktigt. Filmen är regisserad av den italienska regissören Matteo Garrone och är mer trogen till Carlo Collodis sagobok från 1881 än den version Walt Disney introducerade till världen på 40-talet. (125 minuter)

Tisdag den 26 juli kl.20.00 Pig

Nicolas Cage spelar (med den äran) eremiten Rob som har blivit av med sitt tryffelsvin. Han är tvungen att ge sig av till stan för att få tag på den som tagit hans vän.Michael Sarnoski har regisserat. (92 minuter)

Tisdag den 2 augusti kl. 20.00 Tove

Helsingfors 1945. Historien om Tove Janssons väg mot världskänd författare och illustratör. Muminfamiljens sagovärlden skapade hon under kriget, och nu börjar forma till böcker. Alma Pöisti spelar Tove, Krista Kosonen spelar henner kärlek Vivika, Shanti Roony spelar hennes första kärlek Atos Wirtanen. Filmen är regisserad av Zaida Bergroth. (110 minuter)

Tisdag den 9 augusti kl.20.00 First Cow

Genom att baka med mjölken från områdets första och enda ko, försörjer sig kocken Cookie ( John Magaro) och hans nyfunne vän King Lu (Orion Lee) i 1820-talets Oregon dit de tagit sig i jakten på lyckan. Regissör Kelly Reichardt efter boken ”Half-Life” av Jonathan Raymond. (117 minuter)

Tisdag den 16 augusti kl. 20.00 West Side Story

”West Side Story” är baserad på den framgångsrika Broadway-musikalen av Leonard Bernstein från 1957 och handlar ungdomlig kärlek och gängrivalitet i 50-talets New York. Makalöst medryckande och vacker musik. (150 minuter)