2014

 

Sommarens filmer

Årets filmkvällar är tisdagar i juli och augusti med start den 8 juli. kl 20.00. Övriga dagar blir 15, 22 och 29 juli samt 5, 12 och 19 augusti.

För en version att skriva ut: Klicka på länken:

Fimsommaren 2014 på Gamla Bion

8 juli: Monica Z
Långfilmsdebuterande Edda Magnason personifierar Monica Zetterlund i filmen om Monicas genombrott och stora tid i svenskt musik- och filmliv. Peter Birro har regisserat och vi ser bl.a. Kjell Bergskvist och Sverrir Birgersson.

15 juli: Butlern
Åren 1952 – 1986 arbetar Cecil Gaiens som butler för sju stycken presidenter. Han är Vita huset lojal vad som än utspelar sig och för många är han inte bara en butler utan också en vän. Filmen är baserad på en artikel publicerad i Washington Post av journalisten Wil Haygood den 7 november 2008 om Eugene Allen, en av Vita Husets mest lojala medarbetare någonsin. Regissör: Lee Daniels.

22 juli: Den stora skönheten

OBS! Denna film visas inte. Ersätts av:

”Blue Jasmine” Woody Allen

Cate Blanchett spelar rik  New Yorkkvinna som i och med skilsmässan förlorar alla sina rikedomar. Hon flyttar till sin syster i San Fransisco och blir tvungen att lära sig ett annat sorts liv. Recensenterna var positiva och tyckte att Woody Allen hittat hem igen efter alla dessa lättsmälta komedier i Europeiska huvudstäder.

29 Juli: Gravity
Årets George Clooneyfilm utspelar sig i rymden och han har sällskap av Sandra Bullock. Det är en amerikansk – brittisk ”hur ska det gå-film” som Alfonso Cuaron regisserat med massor av vackra och svindlande storslagna bilder.

5 augusti: Återträffen
Anna Odells omskrivna film om klassfesten 20 år efter skolavslutningen i nian. Hon fick pris vid Venedigs filmfestival för bästa debut samt kritikernas favorit.

12 augusti: Den gröna cykeln
Saudiern Haifaa Al Mansour har skrivit manus och regisserat filmen om den 10-åriga Wadjda som drömmer om en grön cykel. I Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. 98 minuter film att beröras av, skratta åt och njuta av.

19 augusti: Grand Budapest Hotel
Wes Andersen (Moonrise Kingdom, The Royal Tenenbaums m.fl.) är tillbaka med ännu en underfundig, vacker historia. Denna gång om hotellportieren Gustave H och hisspojken Zero på det storslagna hotellet i alperna under mellankrigsåren. Deras fantastiska äventyr innehåller en stöld och ett återfinnande av en ovärderlig renässansmålning. En otäck familjefejd över en förmögenhet samt en sockersöt kärlekshistoria. Med:Ralph Fiennes, Edward Norton, Bill Murray m.fl.