2004

2004

Årsmöte

Filmer

Tisdag den 6 juli Skenbart – en film om tåg

Peter Dalles svart-vita film utspelar sig på ett tåg mellan Stockholm och Berlin i juletid 1945. Nio personers relationer skildras med stor komik, både i manus och i skådespelarinsatser. Med bland andra Lena Nyman, Gösta Ekman, Robert Gustafsson och Gustav Hammarsten.

Tisdag den 13 juli Mannen på tåget

En fransk film om två omaka mäns möte i en liten stad. Milan, spelad av Johnny Hallyday kommer till stan för att råna banken tillsammans med några andra småkriminella vänner. Manesquier (Jean Rochefort) en pensionerad gymnastiklärare, vill gärna ha någon att prata med och erbjuder Milan ett rum i sitt hus. Med mycket humor och stor realism får vi se männens överraskande möten med varandras verkligheter. Originell, varm och upplyftande.

Tisdag den 20 juli Bowling for Columbine

Guldpalmen – vinnaren Michael Moore reser runt i Amerika och undersöker innevånarnas förhållande till vapen. Omtalad dokumentär där Moore är kritisk till landets okritiska vapenhantering. En del kritiska röster har höjts för att Moore skulle ha vinklat frågorna för att få de svar har ville ha. Trots allt är det en intressant film om ett viktigt ämne, presenterat med den högröstade och humoristiska Moore i huvudrollen.

Tisdag den 27 juli Sista beställningen

Engelsmannen Graham Smith skrev 1996 romanen Last Orders, som även finns översatt till svenska. Boken fick Booker Prize (brittisk litteraturs Oscar) för sin ”förmåga till inträngande skildring av vanliga människors liv”. Fred Schepisi har regisserat ett gäng duktiga skådespelare, bland andra Michael Caine och Bob Hoskins. Med både humor och allvar skildras de tre gamla vännerna som ska genomföra en fjärde väns sista önskan, att få sin aska strödd i havet. De pratar minnen och avslöjar hemligheter för varandra under resan från London till Margate.

Tisdag den 3 augusti Station agent

Fin, (Peter Dinklage) en mycket tågintresserad kille, lever ett isolerat liv på grund av sin kortväxthet. En dag ärver han ett stationshus ute på landet i New Jersey och livet blir annorlunda. Han träffar varmkorvförsäljaren Joe (Bobby Cannavale) och den nyskilda Olivia (Patricia Clarkson). Detta är en film gjord med enkla medel och har en lågmäld humor.

Tisdag den 10 augusti Good Bye Lenin

En tysk film om ideal och verklighet, livslögn och klarsyn och om förtryck och frihet. Mamman har vaknat upp ur en lång koma. Under tiden i koma har Berlin blivit en enad stad. Sonen tror att den sanningen skulle uppröra henne och göra henne sjuk igen och gör allt för att dölja vad som hänt. Med en hel del humor skildrar regissören Wolfgang Becker hur det kommunistiska Berlin såg ut och hur motsättningarna mellan öst och väst inte försvinner över en natt. Den västerländska livsstilen kanske inte har allt man kan önska sig?

Tisdag den 17 augusti Om jag vänder mig om

Vardagsdrama om människors svårigheter att få relationer att överleva. Äktenskap är än mer sårbara i en stressad tid när egoism tar över empatiförmågan. Hänsynslöshet skjuter undan kärleken. Hur ska kärleken orka med alla krav? Med lysande regi av Björn Runge och många bra skådespelarinsatser av bland andra Pernilla August, Jakob Eklund, Marie Richardsson och Ingvar Hirdvall.

Musik.
23 oktober
Charlie Norman och PeO Jönis spelar i en och en halv fantastisk timme.

Lämna ett svar