2009

2009

Sommarfilmer 2009

Tisdagen den 30 juni, 20.00 Maria Larssons eviga ögonblick

Året är 1908 och Maria vinner en kamera. För hennes omgivning, och framför allt hennes man, är det inte självklart att hon ska ägna så mycket tid och engagemang i fotograferandet. Jan Troell har regisserat och vi ser många kända svenska skådespelare, bland andra Mikael Persbrandt, Maria Heiskanen och även Hans Alfredsson i en liten roll.

Tisdagen den 7 juli, 20.00 Slumdog millionaire

18-åringen från Bombays slum tar sig sensationellt långt i Indiens ”Vem vill bli millionär”, och får storpublik som undrar hur det är möjligt. Regissörerna Danny Boyle (Trainspotting) och Loveleen Tandan tillsammans med lysande skådespelare berättar humoristiskt och charmigt. Filmen har fått åtta Oscarsstatyetter.

Tisdagen den 14 juli, 20.00 Burn after reading

Bröderna Joel och Ethan Coen har skrivit manus och regisserar. Chad och Linda, (Brad Pitt och Frances McDormand) jobbar på ett gym. De tror att de kommit över superhemligt material från CIA och försöker pressa en före detta CIA agent (John Malkovich) på pengar. Hans fru, (Tilda Swinton) har ett för hållande med Harry (George Clooney) som jobbar på finansdepartementet. Det är en trasslig historia som berättas på ett elegant sätt med trovärdiga karaktärer.

Tisdagen den 21 juli, 20.00 Mamma Mia

Catherine Johnson har skrivit ett manus baserat på ABBA:s numera klassiska låtar.  Meryl Streep spelar Donna och hennes dotter Sophie (Amanda Seyfried) ska gifta sig.  På en vacker grekisk ö, i Donnas värdshus, bjuds det till bröllop med hemliga gäster. Det sjungs och dansas till låtarna vi alla skulle kunna sjunga med i.

Tisdagen den 28 juli, 20.00 Benjamin Buttons otroliga liv

Benjamin åldras baklänges, och det får bisarra konsekvenser. F. Scott Fitzgerald’s novell får liv genom fantastiskt foto och bra skådespelare. Brad Pitt är Benjamin från 70- åring till 10-åring. Eric Roth (Forrest Gump) skrev manus och David Fincher (Zodiac) regisserade.

Tisdagen den 4 augusti, 20.00 Couscous

I Sète, en hamnstad i södra Frankrike jobbar Slimane Beiji på varvet, men han orkar inte hålla tempot som krävs och bestämmer sig för att starta en restaurang på en gammal båt i stället. Det kräver insatser från hela familjen. Regissören Abdel Kicheche har gjort en film om familjekärlek, engagemang och värdighet.

Tisdagen den 11 augusti, 20.00 Låt den rätte komma in

Den mobbade 12-årige Oskar hoppas att han ska kunna hämnas på dem som plågar honom. När han träffar Eli, en flicka som visar sig vara vampyr. Johan Ajvide Lindqvist skrev manus baserad på sin egen roman och Thomas Alfredssons regisserade denna fåordiga film som inte är en skräckfilm i klassisk mening utan mer en ”mysrysare” som handlar om kärlek och hämnd.

Tisdagen den 18 augusti, 20.00 – Årets Klassiker i samarbete med Fridegård-sällskapet Lars Hård

Hampe Faustman regisserade 1948 filmatiseringen av Jan Fridegårds romantrilogi från 1935. George Fant, Alfred Jarl och Eva Dahlbeck är en del av denna tids stora skådespelare. Fridegård var en verklighetstrogen skildrare av statarnas liv men boken fick hård kritik när den kom, man kallade den för tarvlig, kriminell, brutal realism och en bok om en lymmel och drulle.

Musik

Torsdagen den 13 augusti 19.00

Vi har den stor äran att välkomna  Rock Therapy från Uppsala.

”Rock Therapy spelar bra låtar från 50-, 60- och -70-talen.
Amerikansk rockmusik likaväl som chicagoblues eller engelsk pop.

I bandet ingår: Björn Sjödin, trummor; Lars Berglund, bas och Gunnar Danielsson, sång och gitarr. Gunnar är även bandets repertoarmakare med ett outslitligt väderkorn för bra låtar. Elgitarr, bas och trummor. Det räcker.” Mer kan du läsa på följande sida. http://www.bjorntjanst.com/RockTherapy.htm

Lämna ett svar