2005

2005

Årsmöte
25 april hölls årsmöte. Efter mötesförhamdlingarna visades Ivan Pennemarks video om SNickerimuséet. I filmen samtalar Gösta Östher och Roger Näsvall om snickeriet och dess maskiner.

Filmvisningar för Örsundsbroskolan
9 – 10 maj Kiriko visades för förskole- och lågstadie-elever
9 – 10 maj Den gråtande kamelen visades för mellanstadieelever

Sommarfilmer 2005

Så som i himmelen 5 juli
Kaj Pollacks film om en känd dirigent (Mikael Nykvist) som flyttar tillbaka till sin barndomsby i Norrland och blir ombedd att hjälpa den lilla kyrkokören. Det ensamma och skadade barnet är i fokus, som i tidigare Pollack-filmer – Barnens Ö och Elvis Elvis. Vi får bland andra se Helena Sjöholm som misshandlad småbarnsmamma, Frida Hallberg som ständigt förälskat Ica-biträde och Lennart Jäkel som sporthandlare. En rolig dialog presenterad av duktiga skådespelare.

Breven från Otar 12 juli
I Tiblisi, huvudstad i Georgien, bor tre generationer kvinnor tillsammans i en liten lägenhet. Gamla Eka längtar efter brev och samtal från sonen Otar som har åkt till Paris för att jobba. Marina är Ekas dotter och mamma till tonåriga Ada. Miljöerna och personerna skildras med stor känslighet både i Tiblisi och i Paris. En mycket vacker film!

Love actually 19 juli
Den charmige premiärministern (Hugh Grant) blir kär i Natalie (Martine McCucheon) Premiär-ministerns syster upptäcker att maken tittar för mycket på sin sekreterare. Allt handlar om kärlek och utspelar sig några veckor före jul, och det blir förstås en bra julafton till slut. Ett välskrivet manus, goda skådespelarinsatser och ett London som visar sig från sin bästa sida.

Återkomsten 26 juli

Denna ryska film fick Guldbaggen 2004 för bästa utländska film. Vi träffar Vanja, ängslig och lite taggig, och Andrej hans beskyddande storebror när de är i tonåren. De har växt upp med sin mor. Pappan återvänder men det är inte enkelt för bröderna att få drömbilden av sin far att stämma med verkligheten. Pojkarna och pappan gör en fiskeresa tillsammans, och fadern visar sig ha en mörk, brutal sida som skrämmer barnen. Välspelad, väl filmad och fängslande.

Big Fish 2 augusti
Edward (Albert Finney) och Sandra (Jessica Lange) är det äkta paret i Tim Burtons film. Den är en färgrik skröna, som präglas av otroliga historier. Var går gränsen mellan fantasi och verklig-het? Helena Bonham-Carter spelar häxa och Danny Devito är cirkusdirektör. Vi kastas mellan skratt och gråt i fantasieggande scener till underbar musik med hjälp av duktiga skådespelare.

21 gram 9 augusti
Ett enda ögonblick kan förändra hela livet. Tre personer förs samman av en olycka. En akademiker i väntan på en hjärttransplantation, en kvinna vars familj är hela hennes liv och en nyfrälst exfånge. Tittarna förs fram och tillbaka i tiden när historien utspelas, vilket poängterar hur viktiga enskilda ögonblick är för våra liv. När livet flyr minskar kroppens vikt med 21 gram. Det är själens vikt, påstår regissören Alejandro González Iñárritu.

Masdjävlar 16 augusti

Mia, yngst av tre systrar, kommer hem till Dalarna för att fira pappans 70-årsdag. Storasyster Eivor är avundsjuk på Mia för att hon favoriseras av pappan. Gunilla, mellansystern försöker medla. Grannar och släktingar finns med i den brokiga skaran vi får lära känna. Konflikterna mellan syskonen, mellan stad och land, mellan ung och gammal skildras övertygande av långfilmsdebuterande regissören Maria Blom. Svensk vardag presenterat på bästa sätt.

Musik.

26 augusti 19.30
Good Morning Blues.

Lämna ett svar