2007

2007

29 april 15.00 Årsmöte.
Efter årsmötet får vi besök av Oskar Söderlund, manusförfattare och regissören till filmen Offside. Han berättar om filmen,sen tittar vi på den!

22 och 23 maj visas film för Örsundsbroskolans förskoleklasser samt lågstadiet, och mellanstadiet.

Årets filmer: Fågelkriget och Förortsungar

Utställning
Jubileum! Femton år av verksamhet på Gamla Bion. Vernissage 7 juli 13.00 – ca 16.00
För att fira detta gör vi en utställning som kommer att finnas permanent på bion. Utställningen skildrar bions historia, dess tidigare verksamhet – bland annat har vi en nästan komplett lista över de filmer som visats från 1924 till 1961. Utställningen handlar också om renoveringsarbetet och framför allt om verksamheten de senaste femton åren. Vi kommer också att presentera en ny skrift om biografen. Den kommer kunna köpas till låg kostnad. Dessutom kommer det att finnas nya vykort med biomotiv att köpa under sommaren. Vernissagen blir den 7 juli, och då finns möjlighet att se och höra smakprov från vår verksamhet.


Filmerna

Sommarens filmer visas på tisdagar med start kl.20.00. Eftersom vi har en projektor gör vi paus i filmerna så att vi kan byta rulle. Då kan du gå till godiskiosken och handla både godis och dricka. Du får också tid att prata med de andra i publiken samt att titta på utställningen

3 Juli 20.00
Film: The Queen

En väl berättad historia om tiden efter prinsessan Dianas död. Stephen Friars regisserar bland andra Helen Mirren som drottningen (Oscars-belönad) och Michael Scheen som Tony Blair. Den engelska kungafamiljen framstår som excentrisk och mycket isolerad från verkligheten. Manusförfattaren Peter Morgan har intervjuat ett flertal personer i premiär-ministerns och drottningens närhet och kommer troligen ganska nära sanningen.

10 Juli 20.00
Film: Efter bröllopet

Susanne Bier samarbetar ännu en gång med manusförfattaren Anders Thomas Jensen i ett starkt, kärleksfullt drama om Jacob (Mads Mikkelsen) som arbetar för gatubarn i Indien. Barnhemmet behöver pengar, och Jacob kan få en stor donation av företagsledaren Jörgen (briliant spelad av Rolf Lassgård), men på vissa villkor. En rad oförutsedda händelser håller spänningen på hög nivå!

17 Juli 20.00
Film: De andra

Staten avlyssnar medborgare som antas vara farliga för rikets säkerhet. Sverige 2007? Nej, Östtyskland under kommunisttiden. Stasikaptenen Gert Wiesler ska avlyssna dramatikern Georg Dreyman och börjar känna en viss förståelse och kanske en längtan efter det liv som Georg och hans sambo lever. Medan regimens gräsligheter framskrider frågar han sig om denne man verkligen är en fara för riket? En mycket spännande och lågmält sympatisk film!

24 Juli 20.00
Film: Darling.

Vad är viktigt i livet? Två väldigt olika människor möts när de tar jobb på en hamburger-restaurant i Stockholm. Eva (Michelle Meadows) en ung Östermalmstjej som är van att glida fram i livet och Bernhard (Mikael Segerström), 61-årig elektroingenjör, som fått sluta på ABB samtidigt som han skiljer sig, hamnar på samma jobb. En känslig skildring av dagens Sverige. Johan Kling långfilmsdebuterar med den äran!

31 Juli 20.00
Film: A prairie home companion.

Musikfilm med bl.a. Meryl Streep, Kevin Kline, Lily Tomlin, Tommy Lee Jones m.fl. om en radioshow som sänder sitt sista program efter drygt trettio år i etern. Mycket country, jazz, humor, hjärta, strålande skådespeleri. Regissör Robert Altman.

7 augusti 20.00
Film: Blood diamond.

Den före detta legosoldaten Danny Archer (Leonardo di Caprio) smugglar diamanter från Sierra Leone i Västafrika. Solomon Vandy (Djimon Hounsou) får hjälp av Danny att hitta sin familj och gräva upp den värdefulla diamant som han gömt under sin tid som slavarbetare under rebellerna. Journalisten Maddy Bowen (Jennifer Connelly) kommer till landet för att skildra diamanthandelns och rebellernas katastrofala behandling av landets befolkning. De tre tar sig fram tillsammans genom ett trasigt och härjat land.

14 augusti 20.00
Film: Babel.

Den mexikanske regissören Alejandro González Iñárritu som tillsammans med manus-författaren Guierrmo Arriago gjorde Älskade hundar och 21 gram avslutar här trilogin om människor och enstaka händelser som påverkar varandra. Ett i sig oskyldigt gevärsskott i Marocko påverkar folk i fyra olika länder utan kännedom om varandra. Det är en fängslande historia med många duktiga skådespelare, som är mycket vackert filmad. Filmen fick Oscarsnomineringar i sju kategorier och vann en Oscar för bästa filmmusik.

Musiken

Fredag den 24 augusti 19.30 spelar och sjunger återigen Good Morning Blues på Gamla Bion.

Sommarens sista evenemang på Gamla Bion:

Söndag den 16 september med början kl.15.00 blir det en riktig musiksöndag på Gamla Bion. Några av alla duktiga musiker och sångare i Örsundsbro underhåller med delar av den svenska visskatten.

I folkvisans tecken spelar och sjunger:

Våga Sjunga-kören
under ledning av Lennart Lannerkrans

Aura
Aldo Donatello: gitarr, luta och sång, Aurora Hägglund: sång, Håkan Gavelin: kontrabas. De spelar svenska folkvisor och egna kompositioner i ”blå ton”.

ENA VIS AB
Curt Beijer, sjunger gärna Dan Andersson, Nisse Parling och sånger av Gunde Johansson och Gunnar Turesson. Ann Såthe, sjunger folkvisor, folkliga visor och dängor. Sjunger också nyare svenska visor. Hasse Karlsson, sjunger mycket Evert Taube men även Fröding, Olle Adolphsson mm.

Det finns stora chanser till allsång under eftermiddagen…

Gamla Bion kan summera denna sommar som den publikmässigt bästa under de senaste femton åren. Publiken förväntar sig att få se bra filmer och höra bra musik under gemytliga former under sommaren. Många har blivit stamgäster men nya gäster kommer ständigt till. Gamla Bion är i god form!

Lämna ett svar