2008

2008

Årets filmer
Filmerna visas på tisdagar med start kl.20.00. Eftersom vi har en projektor gör vi paus i filmerna så att vi kan byta rulle. Då kan du gå till godiskiosken och handla både godis och dricka. Du får också tid att prata med de andra i publiken samt att titta på vår permanenta utställning om biografens historia.

1 Juli: Flyga drake
Filmen är gjord efter Khaled Hosseinis storsäljande bok om vänskap, lojalitet och svek. Den handlar om bandet mellan fäder och söner – deras kärlek, lögner och uppoffringar. Allt detta ovan på historien om Afganistan, ett land som går från välmående till det ödelagda land som det är idag. Filmen är regisserad av Marc Foster som även gjort Finding Neverland, samt Monsters Ball.

8 juli: Michael Clayton
Det är en komplex, inte helt lättillgänglig men mycket spännande historia. Michael, en man som löser alla problem, är anställd på en stor advokatbyrå. När han hjälper sina klienter sker det kanske inte alltid på rätt sida av lagen. Han börjar få moraliska betänkligheter om det han gör. Tony Gilroy regisserar sina skådespelare med fast hand: Tom Wilkinsons manodepressiva advokat, och Tilda Swintons prestationsnervösa karriärkvinna och George Clooney, som är en övertygande fixare.

15 juli: 2 dagar i Paris
Marion (Julie Delpy, som också regisserat) och Jack (Adam Goldberg) är på besök i Marions hemstad, Paris. Här finns föräldrar som spelas av Julies egna föräldrar, och ett flertal gamla pojkvänner. Amerikanen Jack får problem med den flirtiga, intima stilen som han tycker att fransmännen har och Marion förvånas över att Jack är så återhållen och verkas skämmas över hennes vänners och familjs oblyghet. Det blir många anledningar till fnissiga skratt över fördomar vi känner igen.

22 juli: Varg
Daniel Alfredsson regisserar detta manus av Kerstin Ekman. Det är en liten bihandling i hennes roman Skraplotter, avslutande delen i trilogin Vargskinnet, som utvecklats till film. Hennes lågmälda berättarstil, med sammansatta karaktärer och en närmast intuitiv känsla för de små händelserna, de outtalade konflikterna och de komplexa relationerna i var människas liv, har satt sin prägel på historien. Vi träffar Klemens, Nejla (debuterande Robin Lundberg) vargen och upplever glesbygdstillvaron. Peter Stormare övertygar I sin roll som sydsamen som lämnat civilisationen för att leva ensam på fjället.

29 juli: Juno
Juno, som bara är femton år, blir med barn vid första försöket och fattar ett ovanligt beslut angående graviditeten. En humoristisk, gullig och lite annorlunda film om att bli vuxen alldeles plötsligt. Ellen Page och Michael Cera är trots sin ungdom (båda är 20 år) erfarna skådespelare, dialogen är snabb och rolig och regissören Diablo Cody har gjort ett bra jobb.

5 augusti: Into the wild

Sean Penn regisserar och har skrivit ett manus som är baserat på en verklig historia. Studenten och atleten Christopher McCandless ger strax efter sin universitetsexamen bort sina tillgångar och ger sig av till Alaska för att lära sig mer om sig själv. Filmen berättar om de möten längs vägen som är med och formar Christophers liv. Emile Hirsch är mycket duktig i huvudrollen i en film som innehåller både frihet, sorg och fara.

12 augusti Darjeeling ltd
Wes Anderson´s filmer är färgglada, estetiskt vackra och har en stor dos skruvad humor. Hans tidigare filmer, The life aqatic och The Royal Tenenbaums visar detta, liksom denna film om tre amerikanska bröder. Bröderna gör ett försök att hitta tillbaka till varandra och planerar en resa tillsammans. Det går inte riktigt som planerat – de hamnar i öknen med elva resväskor, en skrivare och en laminatmaskin – och får göra en annan sorts resa än de tänkt sig. Owen Wilson (Rushmore, Royal Tenenbaums, Life Aquatic, Jason Schwartzman (har huvudrollen i kommande filmen ”The Fantastic Mr Fox”) och Adrian Brody (The Pianist, King Kong) spelar bröderna. Anjelica Huston och Bill Murray syns i biroller.

Lämna ett svar