Gamla Bion i Örsundsbro

ett levande museum

Insidan

Konst tar plats i Örsundsbro

Konstutställning  20-23 samt 27-30 augusti

Vernissage torsdagen den 20 augusti. Invigning klockan 17.00

Öppet torsdag – fredag 14.00-18.00. lördag – söndag 12.00-16.00

Medverkande konstnärer:

Jessica Faiss, Johan Fremling, Margareta Fundelius och Kajsa G Sjölén.

 

Den inre och yttre resan

Till Gamla bion i Örsundsbro har jag bjudit in fyra konstnärer, under projektet Konst tar plats, som på sina egna sätt undersöker och beskriver Den inre eller yttre resan. Jessica Faiss visar en video som på ett starkt och fantasieggande sätt beskriver temat, en ensam resa i ett uppländskt landskap. Johan Fremligs fantastiska kolteckningar påvisar det mörker och hot som finns i vår omvärld. Margareta Fundelius visar målningar som på ett personligt och färgsprakande sätt behandlar livets resa i en serie som hon kallar den sista leken. Kajsa G Sjölén ger i sin skulptur oss en möjlighet att få skapa en egen film på sin mobil som ger en resa i ett inre, för ögat dolt landskap.

Konst tar plats är ett projekt som sedan hösten 2018 skapat konstutställningar på platser i regionen utanför de större städerna, platser där det vanligtvis inte alltid visas konst.

 

Denna sommar blir det inga filmvisningar på Bion.

 


1925 kunde man läsa följande i Enköpingsposten: ”Örsundsbro har fått en ny samlingslokal som är mycket trevligt inredd och försedd med bekväma sittplatser”. Det handlade om snickaren Edvard Johanssons nybyggda biograf. Förutom filmvisningar och uppträdanden av Örsundsbro Teateramatörer kunde kringresande revyer och cirkusgrupper ge föreställningar.

Verksamheten fortsatte i huset till 1961, men därefter fick huset förfalla. 1986 bildades dock Föreningen Gamla Bion, och biohuset började rustas upp. 1992 kunde bion återinvigas och 1995 stod även det tillhörande snickeriet färdigrenoverat efter många timmars arbete av flera föreningsmedlemmar. De senaste åren har bion och snickeriet visats som museum. Filmvisningar, konserter och utställningar har getts varje år.

Guidade visningar efter överenskommelse!

Medlemsavgiften för 2019 är 100 kr betala till BG 357-2575. Skriv ditt namn och din e-postadress på betalningen

Donationer till vår renoveringsfond mottages tacksamt. Bankgiro: 357- 2575

Välkomna!